Bodrum Race Week

Data: 24-28 oktober 2005
Aantal deelnemene jachten: 42
Aantal divisies: 4 & 1 catamaran klasse
Georganiseerd door: Bodrum Offshore Sailing Club

Foto's hier

Er was een tijd dat de begrippen 'Bodrum' en 'racen' onlosmakelijk verbonden waren met de Bodrum Cup, een regatta met traditionale Turkish houten schepen. De activiteiten van de 'Bodrum International Race Club', maken korte metten met dit verouderde en stoffige beeld van racen in Bodrum. De belangrijkste evenementen die deze club organiseert zijn de 'Gant Cup' in augustus en de 'Bodrum International Race Week' in oktober, die door steeds meer zeilers en charterbedrijven wordt ontdekt.

Sailing Unlimited's ARMADA, wint Bodrum Regatta 2004 Ondanks het feit dat de wind de grote afwezige was, was de derde jaarlijkse Bodrum International Race Week een groot succes. Met de herinneringen aan vorig jaar in gedachten, namen we onze dikke zeilpakken mee en bereidden we er ons mentaal op voor urenlang doorweekt aan de hoge kant te zitten, in de golven van de ziedende middellandse zee... In plaats daarvan wisten we dit jaar niet hoe snel we ons moesten bevrijden van onze dikke teamsweaters, zwetend onder de brandende zon, en was het bidden voor wind geblazen!

Hoe interessant het raceparcours ook was, de wind liet zeer weinig van zich merken. De jachten die de mazzel hadden te mogen starten in de eerste groepen, zoals wijzelf, redden het alle dagen nog binnen de tijdslimiet over de finish te komen.

Maar voor alle andere jachten, waarvan het gros niet in het IRC klassement deelnam, sliep de wind de helft van de tijd in lang voordat ze de finishlijn bereikt hadden, en bleven ze zodoende weer met een 'DNF'(Did Not Finish) in het algemeen klassement zitten. Met name de catamarans, die als laatstsen startten, hadden zwaar te lijden onder het ontbreken van wind. Alleen tijdens de eerste race lukte het ze binnen de tijdslimiet over de finishlijn te komen.

De organisatie probeerde zoveel als ze kon het lijden te verzachten door middel van het uitstellen van starttijden, het verkorten van het parcours en het verlengen van startlijnen. Maar ze had wel iets flexibeler kunnen zijn met de regels ten aanzien van de catamaranklasse, waarvan alle drie deelnemende jachten op de laatste dag gediskwalificeerd werden, omdat ze niet in staat waren binnen de gegeven tijd over de startlijn te komen!!

Het sociale gedeelte van de regatta is ook zeker een vermelding waard. Er waren sympathieke feestavonden georganiseerd op mooie lokaties zoals het Dedeman hotel in Bodrum en in Yalikavak marina, met voldoende eten en drinken voor eenieder die begrijpt dat voor je voor 30 euro per week (het bedrag dat per bemanning voor de hele week betaald wordt) je nu eenmaal geen vijf-sterren buffet kunt verwachten! Uitzonderlijk was de overvaart naar Griekenland, waar in de jachthaven van Kos gezellige Griekse avond was opgezet.

Team 'Armada' beveelt deze raceweek van harte aan aan al diegenen die houden van kleinschalige regatta’s met een vriendelijke, doch gezonde strijdlustige sfeer. Mag ik er misschien nog bij vermelden dat wij met 'Armada' deze regatta gewonnen hebben!

Na deze regatta, hebben we deelgenomen aan de 'Marmaris Race Week' en de 'Göcek Autumn Regatta', waarover op deze website meer.

Voor officiele resultaten, zie hier

Foto's hierSailing - Unlimited ©2005