Marmaris International Race Week 2004
Data: 1-5 november 2004
Aantal deelnemende jachten: 90
Aantal divisies: 6
Georganiseerd door: Marmaris International Yacht Club

Foto's hier

De vijftiende editie van de 'Marmaris International Race Week' mag dan niet zoveel jachten gezien hebben als deze race ooit deed, maar daarentegen is het niveau van de deelnemers, in vergelijking tot enkele jaren geleden, er met sprongen op vooruit gegaan. De pure plezierzeilers hebben plaats gemaakt voor competentere bemanningen, alle deelnemend in het IRC-klassement, en allen min of meer in staat zijnde een spinnaker te hanteren.

Het parcours was klassiek, dat wil zeggen, drie Olympische driekhoeken inshore (binnen de baai), één offshore driehoek en een lange-afstandsrace. Een zwakke wind overheerste gedurende de hele week, zodat haast elke dag de starttijd uitgesteld moest worden en soms het parcours verkort werd. Voor de lange-afstandsrace was het racecomité gedwongen de korte versie van 19 zeemijlen te laten varen, in plaats van die van 45 zeemijl.

Gelukkig was er meestal voldoende wind om te kunnen eindigen binnen de tijdslimiet (het verkorten van sommige races hielp daarbij natuurlijk!). Toch werd er een grote portie geduld verlangd van alle bemanning, met name tijdens de lange-afstandsrace. De wind was dusdanig zwak, dat wij uitzinnig van vreugde juichten als de snelheid in een windvlaagje opliep van 0.5 naar 1.2 knopen! Zodra het duister inviel, gaf het ene na het andere jacht op. Hoewel er ook zeer vastberaden crews waren; om 04.30 `s ochtends namelijk, werd er nog melding gemaakt van een jacht dat de fishlijn had bereikt...een heuse prestatie!

Bij zwakke tot matige wind wordt de baai van Marmaris een interessant strijdperk, met een aantal beruchte windstille zones. Tijdens de inshore driehoeken, meestal na het ronden van het eerste merkteken, bevonden alle jachten zich in een gebied zonder enige wind, waardoor een soort van officieuze tweede start werd gecreeerd. Zij die hieruit als eerste vrijkwamen, werden meestal ook winnaars van die dag.

Dat de Marmaris Race Club op veel ervaring teert, toont zij ook in het goed georganiseerde avondprogramma met uitbundige buffets, versnaperingen en zelfs live-muziek. Een beetje jammer dit jaar was het nieuwe fenomeen charterprijzen. Dit maakte de prijsceremonieen eindeloos lang en saai. Bovendien was er op die manier zo'n enorme hoeveelheid prijzen te vergeven, dat het uiteindelijk moeilijk te zeggen was wie nu wat gewonnen had!

Naast deze regatta, heeft team 'Armada' aan twee andere races in Turkije mee gedaan. Informatie onder 'Göcek Race Week' en 'Bodrum Race Week' op deze website.

Foto's hier

Voor officiele reslutaten, zie www.miyc.orgSailing - Unlimited ©2004